søndag 25. august 2013

Hjemmelaget vaniljekrem, Linser og blåbær

Hei!

Om lørdagene pleier jeg å ta meg en tur til byn sammen med mammaen min på formiddagen. Vi pleier som oftest å ta oss en god lunsj (frokost i vårt tilfelle) og så går vi bare rundt å kikker litt.

På våre lunsjtreff ender vi ofte opp med en liten kaffe/te og noe søtt å bite i etter at vi har spist noe litt sunnere først. På den ene av kafeene vi liker å besøke serverer de ofte Bergenske Linser. Jeg har lenge hatt lyst å prøve å lage slike selv. Har laget linser en gang før. Resultatet ble ikke helt som planlagt da så jeg har ikke helt turd å prøve på nytt. Men etter forrige lørdag bestemte jeg meg for at nå var tiden inne! Jeg fant derfor frem mormors gamle kokebok søndag morgen og begynte å lese på oppskrifter. Selve bakeøkten tar en del tid. Det er ikke helt det samme å lage linser som det er å lage kaker. En kakerøre tar ikke så lang tid å mikse sammen, og man bruker ikke så lang tid på å steke dem heller. Men med linsene tar det litt lenger tid.

Linser er små mørdeigskaker fylt med vaniljekrem og stekt i ovnen. De er kjempegode, passe søte på smak og akkurat stor nok til at man kan holde dem i hånden når man spiser dem. Men forberedelsen av dem tar litt tid. Det første man må gjøre er å lage mørdeigen. Mørdeigen i seg selv tar ikke lang tid. ca 5 min. Men når deigen er ferdig må du ha den kaldt i kjøleskapet i minst en time slik at den blir hard. Etter den er blitt helt hard bør du ta den ut av kjøleskapet i ca 30 min så den blir litt myk igjen. Den er lettere å jobbe med da, men fortsatt ikke for myk. Etter man har trykket ut mørdeig i små kakeformer, fyller man dem med vaniljekrem og steker i ovnen. Ut fra ovnen kommer det noen himmelske små kaker en stund etterpå!

Men nå skal jeg ikke mase mer i vei her. Tenkte jeg likegodt kunne dele oppskriften med dere, så kan du jo prøve selv! Selv om det tar litt tid kan jeg love at det virkelig er verdt det!



Linser
Ca 6 stykker

Dette trenger du til mærdeigen:
125g mel
3 ss sukker
1 eggeplomme
100g smør


Dette trenger du til vaniljekremen:
2 eggeplommer
0,5 ss potetmel
1,5 ts sukker
2 dl fløte
1 ss vaniljesukker


Slik gjør du:

Først lager vi mørdeig!
Ha 125g mel i en bakebolle.



Tilsett 3 ss sukker



Og 1 eggeplomme.



Til slutt har du i 100g mykt smør i blandingen din.
Bruk hendene dine til å blande smør, sukker, mel og eggeplomme sammen.
Pass på at du ikke får klumper i deigen din.


Deigen din skal se slik ut når du er ferdig.
Pakk den inn i plastfolie og sitt kaldt.
Ta deigen ut ca 30 min før du skal bruke den.



Slik lager du vaniljekrem: 

Mens mørdeigen blir stiv begynner du på vaniljekremen.
Ha 2 eggeplommer i en kjele med tykk bunn.


Tilsett 0,5 ts potetmel,



1,5 ts sukker,



og 2 dl kremfløte.



Visp sammen alle ingrediensene under oppvarming.
Kremen skal ligge like ved kokepunktet, men ikke koke.
Visp den kraftig til blandingen blir, tykk, luftig og blank på farge, slik som du ser over.
Ta kremen vekk fra komfyren og la den kjøle seg ned. 
Visp med jevne mellomrom i kremen til den er helt kald.
Like før bruk tilsetter du vaniljesukker. Jeg bruker ekte sukker tilsatt vaniljekorn.

Når alt er blitt kaldt er det tid for å lage til linsene. 

smelt litt smør og smør kakeformer. 
Jeg bruker et muffinsbrett som du ser. 
Det funker perfekt til dette!


Fordel deigen i formene. 
Deigen skal ikke være for tykk, da blir de tørre å spise.
Ikke bruk all deigen på dette. du skal bruke noe til lokk også.



Ha i litt vniljekrem i hver av kakeformene dine. 
Fyll de ca 1/3 opp.



Jeg liker å tilsette litt ekstra smak i mine linser så jeg har i noen blåbær også.



Kjevl ut resten av deigen. 
Bruk en kopp til å lage passe store sirkler.
Sirklene bruker du som lokk på linsene.
Press forsiktig kanten av lokket fast i kanten på mørdeigenkoppene dine.



Steik kakene i ovn på ca 200⁰C i ca 20 min.


når kakene er ferdig, vent med å ta dem ut av formen til de er kalde.
Er de varme vil de falle sammen.


Og her er resultatet!
Håper det frister til å prøve!


Think Pink!





søndag 18. august 2013

Chocolate Chip Cookies

Heihei!

Da sitter jeg her foran min kjære data igjen. I dag er en slik dag der alt må gjøres. På onsdag begynte jeg nemlig i ny jobb og i morgen skal jeg møte mine nye elever for første gang, så har en del å forberede! Kjenner jeg gru-gleder meg litt til i morgen! Er alltid spennende og litt skummelt å skulle begynne på nytt. man vet ikke hva man har i vente. Men hvis de kommende dagene blir like bra som disse første dagene med nye kolleger så har jeg virkelig ikke noe å grue meg over!

Selv om jeg har mye å gjøre i dag har jeg selvsagt klart å klemme inn litt tid og en oppskrift til dere! I dag tenkte jeg å dele en ny oppskrift med dere som jeg prøvde meg på nå i sommerferien. Det er sjokoladekjeks med mørk og lys sjokolade. Har laget disse kjeksene 2 ganger nå og de har falt i smak hos alle som har fått smake. Mine fantastiske nevøer og ikke minst største kritikere var veldig fornøyd med dem og forsynte seg med kjeks flere ganger! Jeg tenker at så lenge de liker det jeg lager er det godkjent! Kanskje du også har noen som kvalitetssikrer det du lager også?

I år har jeg veldig lyst til å høre litt fra dere som leser bloggen min! Del gjerne deres opplevelser og meninger her inne. Jeg vet vi er mange i Norge, Norden, VERDEN som liker å bake og det hadde vært veldig kjekt å høre litt fra deres opplevelser og erfaringer.

Jeg har da denne sommeren startet en egen konto for think pink på instagram. På den måten kan jeg lettere nå ut til dere når jeg holder på å lage noe nytt og spennende. Har du lyst å følge meg der er det bare å søke på katrinethinkpinkblogg.

Vel nok mas her kommer oppskrift og bilde gjennomgang så kan du jo kanskje prøve disse selv som søndags dessert i dag;) Jeg for min del holder på å lage noe veldig godt her hjemme! Skal dele det med dere om ikke så lenge ;)





Du trenger:
225 g smør
100 g sukker
220 g brunt sukker
1 ts salt
2 ts vanilje essens
2 egg
350 g mel
0,5 ts natron
100 g lys melkesjokolade
100 g mørk kokesjokolade
(om ønsket ca 15 små marshmallows delt i 2)



Slik gjør du:
Sett stekeovnen på 175⁰C



Pisk 225 g smør, 100 g sukker og 220 g brunt sukker lett og luftig. 
Du skal få en lys brunfarge på blandingen.



Ha i salt i smørblandingen.



Ha så i vaniljeessens og bland godt.




Tilsett nå 2 egg. 
1 og 1 om gangen.
Pisk god mellom hver gang.



Bland 350 g mel og 0,5 ts natron.
Ha så i litt og litt av melet i smørblandingen.
Du skal få en ganske tykk og tørr deig.



Tilsett sjokoladen og gjerne marshmallows om du ønsker det.



Fordel deigen på stekebrett dekket med bakepapir.
Jeg pleier å bruke ca 1 ss med deig på hver av kjeksene, da blir de ganske store. 
Ønsker du dem mindre kan du bruke ca 0,5 ss per kjeks.
Steik kjeksene midt i ovnen i ca 12 min.
La dem avkjøle seg litt før du løfter dem av stekebrettet.
Disse kjeksene kan du bevare i en tørr kakeboks i opp til 4 dager, men jeg synes de er best nystekt;)
Blir ca 18-25 kjeks. kommer an på størrelsen på kjeksene du lager.




Think Pink!






tirsdag 13. august 2013

Strawberry Shortcake

Heisann!

Da var jeg tilbake fra ferie! Har hatt 2 supre uker i Danmark med resten av familien! Å reise til Danmark om sommeren er tradisjon i vår familie, så dette er alltid noe jeg gleder meg til!

Hvis du har fulgt med på min Instagram konto katrinethinkpinkblogg har du nok fått med deg at jeg har bakt en del denne sommeren, men har nok ikke fått lagt ut alle de nye kakene da det har skjedd så mye før jeg reiste vekk. Men nå er jeg tilbake så her kommer et lite innlegg, med oppskrift selvsagt slik at også du kan lage den etterpå!

I dag tenkte jeg å dele en oppskrift med dere som jeg fant i en gammel kokebok som min mormor hadde da hun levde. Kokeboken har alltid lagt i skuffen her hjemme hos mamma, men jeg har egentlig ikke brydd meg så mye om den da jeg tenkte at her var det bare masse kjedelig oppskrifter. Men for en stund tilbake brukte mamma boken da hun skulle bake, og etter det har det klødd i fingrene mine hver gang jeg har tenkt på baking. De viste seg at boken inneholder alt en "skikkelig" husmor på 50 tallet trengte å kunne. Matlaging, baking og drinker var bare noe av det jeg kunne lese om her!så her sto da selvsagt en hver oppskrift jeg kunne tenkt meg å prøve!

Nå i sommer har jeg prøvd å bruke kun ferske frukter i mine bakverk. Man må benytte seg av sesongene synes jeg. Så da vi skulle ha et lite familiebesøk, bestemte jeg meg for å prøve en oppskrift som het Amerikansk jordbærkake. Altså det vi kjenner til som strawberry shortcake:) Men denne kaken skulle ikke lages på helt samme måte som de fleste oppskrifter på denne kaken sier. Tenkte derfor at dette måtte være litt artig å prøve! Tok derfor utgangspunkt i oppskriften for kakebunn, og så improviserte jeg litt underveis, ut i fra hva jeg selv liker og foretrekker. Tenkte nå å dele denne komposisjonen med dere her inne. Kanskje også DU får lyst til å prøve den;)


Strawberry Shortcake Recipe ~ Amerikansk Jordbær Oppskrift

Du trenger:
120 g smør
1,5 dl sukker
1 egg
1 ss vaniljesukker
4,7 dl mel
2 ts bakepulver
1 dl melk
3 dl kremfløte
2 ss sukker
1-2 kurver jordbær
100 g sjokolade


Slik gjør du:
Sett stekeovnen på 175⁰C



Pisk sukker og smør hvit og luftig.



Ha i 1 egg i smør/sukkerblandingen.



Ha så i vaniljesukker i smørblandingen. 
Jeg foretrekker vaniljesukker med ekte vaniljekorn.
Ekte vaniljekorn gir mer smak.



Bland 2 ts bakepulver med 4,7 dl mel.



Sikt melet og bakepulveret i smørblandingen og rør rundt.



Tilsett 1 dl melk i røren.
røren skal ikke være flytende. 
Blir røren for tynn kan du ha i litt mer mel, 
men ikke mer enn at det blir tilsammen 5 dl med melet fra tidligere.



Nå skal du fordele røren, dette gjøres i 2 steg.
Ha i røren i en smurt og kavret 24 cm i diameter rund form. 
(for å kavre ringen kan du smelte smør å smøre formen med,
 ha så litt semulie gryn i formen så det fester seg langs kantene. Hell ut det overflødige)
Når du har hatt halve røren i formen stryker du den utover så den blir bein. 
Smør så hele overflaten på deigen med smeltet smør.
Etter du har smurt har du så over resten av deigen. 
Stek kaken på 175⁰ C i ca 35 min. 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Når kaken er ferdig skjer det noe magisk!
Husker du at du delte deigen i 2 og smurte den i mellom lagene?!?
Vel nå som kaken kjøler seg ned vil du merke at kaken deler seg i 2 bunner!
Akkurat der som du smurte i mellom lagene! 
Så nå har du 2 kakebunner og det er bare å begynne pyntingen!



For pynt/fyll, pisk kremfløten med 2 ss sukker. Ha halvparten av kremen i mellom de to kakebunnene.
Del jordbærene i 2 og fordel jevnt utover oppå kremen. 
Kutt så opp litt sjokolade etter smak og behag.
Jeg bruker mørk kokesjokolade.
Strø sjokoladen utover og jordbærene og legg så neste kakelokk oppå.
På toppen av kaken gjør du så det samme som du nettopp gjorde med midten.
Her på toppen liker jeg at det ser litt finere ut! Jeg Bruker derfor hele jordbær her.
Jordbærene snitter jeg i tynne remser, men ikke så langt at de blir kuttet av fra hverandre.
Jeg skyver så forsiktigt på snittene slik at de skrår seg og jeg får en vifte!
Slik pynter jeg min! Pynt din slik du ønsker! Denne kaken skal ha et eget særpreg, så slå deg løs!

Håper kaken faller i smak!



Think pink!