lørdag 14. desember 2013

Santa's Christmas Cake

Heisann!

Da var det blitt 14 desember alt. Bare 10 dager igjen til julaften nå! Kjenner jeg gleder meg kjempe masse nå! Og det beste med det hele er at jeg faktisk har tid til å virkelig kunne kose meg! Som oftes blir førjulen fylt med mas og julehandel kaos. men i år har jeg vært effektiv! De fleste gavene er kjøpt og pakket, klare til å deles ut! Så nå skal jeg bruke resten av denne fantastiske førjulstiden på julebaksten. Jeg har alt laget litt, men er ikke på langt nær ferdig enda! Er vanskelig å bestemme for hva jeg skal bake når det finnes så mye godt der ute! Hva er dine 7 sorter?

Men mens jeg sitter her å bestemmer meg, tenkte jeg at jeg like godt kunne dele et lite kakeinnslag med dere! Jeg laget nemlig en liten julekake for en tid tilbake. Kaken ble laget i anledning årets julebord med jobben. I år ønsket jeg å lage en skikkelig julekake, med masse juleelementer som pynt. Det hele startet med at jeg ville ha en julenisse på kaken min. Og resultatet ble som du ser litt mer enn bare julenissen. Pluttselig hadde vi fått med både Rudolf, noen pingviner, et juletre og pepperkakemennene. Jeg elsker å lage slike kaker som dette! Å kunne bruke fantasien min på denne måten er det gøyeste jeg vet! Når jeg får være kreativ på mine helt egne premisser, ja da koser jeg meg da! Kanskje du også føler det slik? Og hvis du ikke helt føler det slik, men fortsatt har lyst å prøve deg på en lignende kake, så har du muligheten nå! Jeg har nemlig tatt bilder av hvordan man lager Julenissen. Og deler selvsagt denne gjennomgangen med dere! Så hvis du vil ta en titt, er det bare å trykke her!

Kaken er en red velvet cake. Fylt med ostesmørkrem og dekket med MMF. Figurene har jeg laget av fondant som jeg har kjøpt på Panduro. Du kan selvsagt lage fondant selv også eller bruke MMF. Men jeg personlig blir ikke helt fornøyd med denne type konsistens til figurer, så da bruker jeg heller den som man kjøper på Panduro. Du får også tak i fondanten alle steder hvor de selger Cacas produkter, så ikke vanskelig å få tak i. Koster heller ikke så mye for en pakke. Sleden som julenissen sitter i, ble laget noen dager før de andre da den trenger litt tid på å lufttørke. Men har her brukt samme fondant som på alt annet. Husk på at de forskjellige fondant merkene, trenger forskjellig tid på å stivne. Noen tørker nesten med en gang, mens andre bruker flere dager før de er helt tørket. Også tykkelsen på det du skal tørke spiller selvsagt med på hvor lang tørketid du må beregne.

Som du ser på kaken har jeg laget en blå kant rundt det hvite MMF trekket. Det blå er også MMF. Har bare farget det blått. Jeg kjevlet ut en lang, tykk remse med MMF og så kuttet jeg den til med et pizza hjul. Da har jeg muligheten til å kunne bevege hjulet i bueform slik at jeg får spill i remsen min. Etterpå rullet jeg den sammen og rullet den så ut rundt kaken.

Håper du likte kaken min! Si gjerne din mening om hva du synes! Til neste gang!

Think Pink!










Fondantart ~ Santa

Heihei!

For noen uker siden var jeg på julebord med jobben min. For anledningen hadde jeg laget en julekake. På kaken hadde jeg laget en del forskjellige julefigurer. En julenisse med slede, Rudolf, noen pingviner, et juletre og noen kakemenn.

Tenkte jeg nå skulle dele med dere hvordan man lager julenissen. Julenissen er laget av fondant. Denne julenissen er super lett å lage! Du kan fint lage den sammen med barn, hvor du lar dem få prøve seg selv på denne! Å jobbe med fondant er akkurat som å leke med plastelina, så dette vil nok både store og små kose seg masse med! Liker du ikke fondant kan du alltid lage i marsipan i stedet!

Jeg laget denne julenissen til årets julekake. Min nisse sitter i en slede, den har derfor ikke ben. men hvis du ønsker dette kan du rulle sammen to små svarte fondant baller og presse dem flate til sko og plassere under nissens mage, eller du kan selvsagt lage en skikkelig kropp til julenissen om du heller ønsker det. Men her kommer ihvertfall min tolkning av hvordan man lager fondant julenisser. Husk du kan også lage denne i marsipan om du heller ønsker det!





Du trenger:
Fondant (jeg har brukt Panduro sin ferdige fondant, men du kan også bruke marsipan eller MMF)
Rød gele kondittorfarge
Brun gele konditorfarge 
Smørkniv


Slik gjør du:



Start med å farge litt fondant rød. Ha nok til at du kan lage en kropp, en nisselue og en liten nese.
Ta litt av den røde fondanten (ca 5-6 cm i diameter) og rull til en liten ball. 
Plasser toppen av den røde ballen mellom pekefingrene dine og rull forsiktig frem og tilbake så du får en liten hals på ballen din. Når ballen er ferdig skal den ha en pæreform. 
Press gjerne litt av fondantmassen nedover så du får en stor hengende mage.
Du har nå laget nissens kropp og hals!



Farg en liten ball (ca 2 sm i diameter) med litt brunfarge så du får en lys hudfarget farge på ballen din.
Trill den helt rund!
Du har nå laget hodet til snømannen.



Plasser hodet oppå nissen sin kropp. 
Lim gjerne med litt spiselig lim, så den holder ekstra godt!
Bruk en smørkniv eller annet tynt flatt og lite til å lage et lite hakk inn i ballen. Dette blir munnen.




Trill ut en pitte bitte liten rød ball, bare noen millimeter tykk. to små hvite fondantballer og en litt større fondantball på ca 1 cm i diameter.
Den lille rød ballen skal være nesen.
De to små hvite ballene ruller du forsiktig ut mellom to finger til to små pølser. Dette skal bli julenissens bart, så krøll gjerne tuppene litt oppover slik jeg har gjort.
Den litt større hvite ballen skal du presse ut og forme som en trekant med avrundede kanter. Dette blir skjegget.



Lim først på skjegget på ansiktet som du laget i sted, slik at det fester seg. Form det gjerne litt etterpå så du får litt bevegelse i det om du vil. 
Lim etterpå de to bartene på over munnen. Pass på at de kommer i kontakt med skjegget også, så du får en helhet i figuren. 
Plasser så til slutt den lille røde nesen rett over i mellom de to bartene. 
Tegn på øyner med spiselig tusj!
Ønsker du hår på nissen din lager du en til ball med samme størrelse som skjegget. Press den ut på samme måte og plasser bak på nissens hode, men lag den ikke like trekantet, lag den mer oval.



Rull til slutt ut en ny rød ball i ca 2 cm i diameter størrelse. form den til en kjegle. Nå har du en nisselue. Du kan enten la den stå rett opp eller bøye den ned slik som jeg har gjort. 
Plasser luen på toppen av nissens hode. Vil du ha en hvit kant ruller du ut en liten hvit ball til en tynn pølse og fester rundt kanten av luen. Fullfør det hele med en lite hvit ball som dusk i luen.



Tada! Nå har du laget deg en liten snømann!
Håper du syntes denne var kjekk! 
kom gjerne med tilbakemeldeleser!  


Think Pink!










tirsdag 10. desember 2013

Mens vi venter - Hjortebakkels

Heisann!!!

Her kommer enda et lite jule innlegg!

De siste dagene har jeg vært fylt med julestemning. Både på spotify listen min og i musikktimen på jobb, synger og nynner vi til julesanger for tiden. Her hjemme er hver lysestake fylt med levende lys og gavene er ferdig pakket! Jeg har aldri vært så i rute med julen som jeg er i år! Og gitt om ikke jeg skal nyyyyyte det!!!

Siden jeg er så godt i gang med julen alt er jeg også begynt på julebaksten. I forrige innlegg kunne du lese om min lille erfaring med sjokolade trøfler. I dag tenkte jeg å dele min siste bakst, nemlig hjortebakkels!

Hjortebakkels er en av mine favoritt jule"kaker"! Kakene er like gode nylaget som et par dager gamle. De kan fryses ned og nytes siden også om du ønsker, men jeg foretrekker dem helt nylaget, helst litt varme!

Her i hus bruker vi en god gammel oppskrift som blir publisert hvert år i Bergens Tidende (http://www.bt.no/). Vel ihvertfall var det slik før i tiden! Men vår oppskrift er så pass gammel nå at jeg ikke vet hvor lenge vi har hatt den! Men klikker du på linken over Bergens Tidende, kommer du til oppskriften. Jeg tenkte å dele den med dere også i dag, selv om dette ikke er min helt egne. Men slik er det jo gjerne med tradisjons bakst, det er noe man gjerne har vokst opp med.

Oppskriften ble for første gang delt med BT lesere for over 150 år siden. Det var Fru Hansen som delte oppskriften med leserne den gang da. Oppskriften har derfor fått navnet Fru Hansens Hjortebakkels. Og selv om det er godt over 100 år siden blir oppskriften fortsatt brukt av mange! Blant dem som bruker den er da altså jeg og min familie! Og jeg sverger virkelig til denne! Julen er ikke fullkommen uten hjortebakkels! Kansje du har noe annet du tenker det samme om, eller kansje du er enig med meg? Del gjerne din mening, så kan vi se hva andre synes hører julen til. Har du ikke prøvd hjortebakkels før kan du jo ta en titt på oppskriftenn under og prøve selv! Oppskriften jeg ligger ut er litt oppdatert i språket, så kjenner du til denne oppskriften fra før, vil du kansje se noen forskjeller.



Fru Hansens Hjortebakkels Oppskrift

Du trenger:
4 egg
250 g sukker
500 g hvetemel
1 ts kardemomme
revet skall av 1 sitron
1 dram cognac 
2 ts hjortehornsalt
125 g smør
2 pakker smult


Slik gjør du:

  1. Sitt smøret ut på kjøkkenbenken så det blir temperert før bruk.
  2. Pisk sukker og egg til en lett og luftig eggedosis. Fargen på eggedosisen skal være ganske lys.
  3. Bland ut hjortesalt i Cognac din.
  4. Tilsett kardemomme, sitronskald, og Cognac blandingen i eggedosisen.
  5. Sikt forsiktig melet i blandingen din. 
  6. Kna i det nå tempererte smøret i deigen din. Pass på at smøret ikke blir for mykt, for da smelter det!
  7. Sett deigen kaldt i kjøleskapet til neste dag. Så du får en fast deig å jobbe med.


Dagen etterpå triller du ut litt og litt deig til lange ca 1,5-2cm tykke pølser som du så former til en "hestesko" lignende form. Slik som på bildet.





Ha all smulten i en gryte.



Varm smult i en gryte til 180-190. 




Når smulten er varm slipper du forsiktig oppi 4-5 "hesteskoer" som du lar koke til de blir gylden brune og flyter opp.



Ha de ferdige hjortebakkelsene over på en rist dekket med tørkepapir .
Når alle er ferdig og avkjølt, er det bare å nyte. Eller pakke i poser og spare til senere, ved å fryse dem ned.


Håper du likte denne versjonen, og ikke minst lar deg nå friste til selv å prøve disse favoritt jule kakene mine! Ønsker deg og dine en rikktig fin adventstid videre! Fylt med god glede og fantastisk julebakst!


Think Pink!









søndag 8. desember 2013

Soft Chocolate Truffles

Hei!

Da var jeg her igjen! Hvis du har fulgt med på min Instagram konto i det siste, har du nok fått med deg at her i hus er det julestemning og baking på topp for tiden! Det er noe helt spesielt med denne tiden på året! Jeg har alltid elsket den! Så fort julen er over begynner jeg å glede meg til neste år! I år blir det ekstra spesielt på julaften da vi har fått et nytt lite medlem i familien vår! Det er noe eget når hele familien samles. Både store og små. Etter min tur til London i høstferien gleder jeg meg også ekstra til å gi de spesielle julegavene som jeg har funnet til mine to eldre nevøer også! Men før julaften kommer er det fortsatt en del som skal gjøres, pakkes, lages og bakes. Denne helgen har jeg prøvd meg på noe helt nytt nemlig sjokoladetrøfler!

Resultatet ble først ikke helt slik som jeg hadde tenkt. De sjokoladetrøflene jeg har smakt før har hatt en myk, men fast konsistens. Jeg har alltid sett for meg at jeg skulle kunne rulle dem ut med hendene mine. Vel det var vel ikke helt slik mine ble... Jeg skal ikke skryte på meg noe som helst. Jeg er ikke plettfri og fantastisk, jeg gjør ofte feil på kjøkkenet, men etter et feilen er gjort har jeg blitt en erfaring rikere. Jeg kan da ta med meg den erfaringen videre til neste gang jeg skal prøve meg på oppskriften. Men jeg vet ikke helt om jeg vil forbedre denne oppskriften sånn egentlig! For helt ærligt så likte jeg resultatet selv om det ikke ble helt slik jeg først hadde tenkt!

Mine sjokoladetrøfler ble som du sikkert alt har forstått ikke faste i konsistensen. De ble derimot litt mykere, litt mer klissete. Men hva er vel egentlig ikke bedre enn litt myk, klissete sjokolade som smelter på tungen! I min fortvilelse smakte jeg på massen for å se hva som var gale, og alt jeg kunne komme på var at det var egentlig ikke noe gale! Sjokoladene var god akkurat slik som de var!

Siden sjokoladen ikke er helt stiv blir det med en gang litt vanskeligere å dele den i biter som man kan spise med hendene. men ikke frykt! Det er jo derfor man har laget små sjokoladeformer/muffinsformer i folie! Jeg tok sjokolademassen min i en sprøytepose og fylte opp de små sjokoladeformene mine med den myke, mørke sjokolademassen min. Etterpå tempererte jeg litt mørk sjokolade og hadde over sjokoladene mine for å gi dem et lite hardt lokk på toppen, slik at når man tar det første tygget, bryter man først igjennom et hardt lokk med fast sjokolade etterfulgt av opplevelsen av myk, smålig klissete sjokolade som smelter i et når det blandes.

Ja nå kan jeg tenke meg også du fikk lyst på sjokolade! Og kansje du til og med fikk lyst på noen av disse myke sjokoladetrøflene jeg har laget? Vel i så fall så har jeg tenkt å dele oppskriften med deg! Så her kommer den!


Fløyelsmyke Sjokoladetrøfler Oppskrift
~
Soft Chocolate Truffle Recipe


Du trenger:
3 dl fløte
50 g usaltet smør
300 g mørk sjokolade ( eller lys hvis du foretrekker det)

Slik gjør du:


kutt opp sjololaden å ha den i en bolle.



Ha kremfløten og smøret i en panne. 
Varm blandinget til smøret er smeltet og fløten er ved kokepunktet.



Hell fløteblandingen over den opphakkede sjokoladen og rør til all sjokoladen
 er smeltet og blandet seg med fløteblandingen. 
Hvis du ikke ønsker bare smaken av mørk sjokolade,
kan du nå tilsette andre smaker, som peppermynte, appelsin eller likør.



Sitt blndingen i kjøleskapen i minst 4t. Helst over natten.



Siden denne blandingen ikke blir helt stiv trenger du litt utstyr.
Jeg brukte en sprøytepose til å ha massen i. 
Da kunne jeg også posjonere hver sjokolde uten søl og problemer.
Smelt litt sjokolade som du kan dyppe de ferdige sjokoladene i for et hardt lokk på toppen.
Eller dypp sjokoladene forsiktig i kako pulver om du heller foretrekker det.
Avslutt det hele gjerne med litt kakestrø eller spiselige gullblader slik som jeg har gjort!



Håper du liker min lille vri på den tradisjonelle sjokoladetrøffelen!


Think Pink!